• Dünyanın dört bir yanından 25 ülkede 3000 kişiyle görüşüldü

• Erkek çocukların cep telefonuna sahip olma olasılığı kızlara göre 1.5 kat daha yüksek

• Sosyal ve kültürel normlar kız çocuklarının cep telefonu erişim ve kullanımını kısıtlıyor

• Dünya genelinde milyonlarca kız çocuğu hayallerini gerçekleştirmek için gerekli bilgi, bağlantı, araç ve hizmetlere erişemiyor. İlişkiler, doğum kontrolü ve cinsiyete dayalı şiddet gibi hayatlarını etkileyen gündelik sorunlar genellikle çok hassas konular olarak görüldüğü için bunlar hakkında konuşulmuyor.

İşte tam da bu nedenle, mobil teknolojiyi sosyal değişimin itici gücü olarak konumlandıran Vodafone Grup Vakfı, kız çocuklarının mobil teknoloji ve içeriğe erişimi alanında çalışmalar yürüten Girl Effect programıyla güçlerini birleştirdi. Bu işbirliğiyle sekiz ülkeden 7 milyon kız çocuğunun, Springster adlı mobil platforma erişim yoluyla desteklenmesi hedefleniyor.

• Kız çocukları tarafından tasarlanan Springster platformundaki içerikler, kız çocuklarının yerel düzeyde karşı karşıya kaldıkları, sağlıktan eğitime, maddi konulardan emniyet ve kişisel güvenliğe belli başlı toplumsal sorunları anlamalarına ve aşmalarına yardımcı oluyor. Springster, gündelik eğitim kaynakları sunarak, kız çocuklarını destekleyici bir akran grubuyla tanıştırıyor ve potansiyellerine ulaşmaları için gerekli araç, bilgi, iletişim ağı ve özgüveni sağlayarak yoksulluk döngüsünü kırmayı hedefliyor.

• Ergenlik çağındaki kız çocukları ve mobil teknoloji hakkında yapılan ilk kapsamlı global çalışma Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect tarafından 23 Eylül 2018’de New York’ta gerçekleşen “2030 Now Social Good” Zirvesi’nde tanıtıldı. *
    25 ülkeden 3000 kız ve erkek çocuğunun yaşadığı deneyim, zorluk ve gerçeklikleri ve paylaştığı görüşleri esas alan araştırma, cep telefonlarına erişen veya erişmeye çalışan kızlara ses veriyor.

Gençlerin eğitim hakkını savunan film yapımcısı Zuriel Oduwole tarafından “2030 Now” zirvesinde paylaşılan ön bulgular arasında şunlar yer alıyordu: *

• Cep telefonu ve internet erişimi hızlı ancak eşit olmayan bir şekilde artarken genç kızlar geride kalıyor
    • Erkek çocukların bir cep telefonuna sahip olma olasılığı kızlara göre 1.5 kat daha fazla
    • Kız çocukların %52’si erişim için cep telefonu ödünç almak zorundayken, erkeklerde bu oran %28

* Araştırmanın tamamı Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect tarafından ‘Gerçek kız çocukları, gerçek hayatlar ve mobil teknoloji’ başlığı altında 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü’nde yayınlanacak.