“Anaokulundaki eğitim kesinlikle çocuklarıma çok faydalı oldu. Değişim olduğu çok belli.” | Türkiye Vodafone Vakfı - Resmi İnternet Sitesi

‘OKULA BAŞLADIĞI İLK HAFTA ÇOCUĞUMDAKİ DEĞİŞİMİ GÖRDÜM

İzmir’in Bergama İlçesi’nin şirin köyü Tırmanlar’daki tek anaokulu olan Geleceğe İlk Adım Anaokulu’na iki çocuğunu da gönderen anne Fatiye Sokulgan, “Okula başladığı ilk hafta çocuğumdaki değişimi gördüm. Yemeğini rahat yemeye, dişlerini fırçalamaya, sorumluluklarını yerine getirmeye başladı. Okula seve seve geldi. Çocuğumun kendi başına bazı şeyleri yapabildiğini görünce çok şaşırdım ama çok da sevindim. ” diyor.

Fatiye Sokulgan’ın iki çocuğu Türkiye Vodafone Vakfı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) ile birlikte yürüttüğü ‘Geleceğe İlk Adım’ projesinin okullarından biri olan Tırmanlar Köyü’ndeki Geleceğe İlk Adım Anaokulu’na gidiyor. 6 yaşındaki kızı Aleyna’yı iki yıl üst üste anaokuluna gönderen 28 yaşındaki Fatiye Sokulgan, anaokulunun çok faydalı olduğunu gördüğü için ikinci sene de devam ettiklerini söylüyor.

Geçen yıl kızı Aleyna’nın okula başlaması, evde verilen alıştırma kitabındaki ödevleri yapması küçük kardeş Gamze’yi özendirmiş. Bu yüzden geçtiğimiz eğitim döneminde annesi küçük kardeş Gamze’yi de anaokuluna yazdırmış. İki kardeş birlikte anaokuluna gelip gitmişler. Anne Fatiye Sokulgan, köyde anaokulu çağında çocuğu olan her anne gibi kızlarını okula göndermiş. Bu kararı vermesinde öğretmenin etkili olduğunu belirten Sokulgan, Aleyna’nın okula başlamasıyla ondaki değişimi gördüğünü kaydediyor. Fatiye Sokulgan bu değişimi şöyle anlatıyor:

“Aleyna bana göre küçüktü. Anaokuluna gitse de yapamaz diye düşünüyordum. Hatta köyde çocuğunu okula yazdıran ilk veli de bendim. Okula başladığı ilk hafta çocuğumdaki değişimi gördüm. Yemeğini rahat yemeye, dişlerini fırçalamaya, sorumluluklarını yerine getirmeye başladı. Okula seve seve geldi. Çocuğumun kendi başına bazı şeyleri yapabildiğini görünce çok şaşırdım ama çok da sevindim. 2012-2013 eğitim yılında 4 yaşındaki kızım Gamze’yi de göndermeye başladım. Çünkü ablası okula gittiği için o da gelmek istedi. Ellerinden tutup ikisine de okula getirip götürdüm. Çocuklar, okulda yaptıklarını evde de yapmak istiyorlar. Kitaplarını koyuyorlar, biri öğretmen oluyor aynı şeyleri yapıyorlar. Anaokulundaki eğitim kesinlikle çocuklarıma çok faydalı oldu. Değişim olduğu çok belli. Okulu çok seviyorlar, gelmeye can atıyorlar. Hatta tatil günleri ‘Neden bugün okul yok’ diye üzülüyorlar. Aleyna’nın ikinci senesinde değişimi daha çok fark ettim. Boyama yaparken taşırmıyor. Heyecan yapmazsa 1’den 100’e kadar sayıyor. Sayıları tanıyor, paraların üzerindeki rakamları okuyabiliyor, kalemi daha rahat tutabiliyor.”

‘ANNE EĞİTİM PROGRAMI’NA KATILDIKTAN SONRA BİZ DE DEĞİŞTİK’

Anne Fatiye Sokulgan, bilinçli bir ebeveyn. Öyle ki Geleceğe İlk Adım Projesi’nin ayaklarından biri olan Anne Eğitim Programı’na iki yıl katılmış. AÇEV tarafından seminer verilen öğretmenlerin, çocuk gelişimi, çocuklarla doğru iletişim, ebeveynin çocuğa doğru yaklaşımı gibi konularda annelere eğitim verilmesini amaçlayan Anne Eğitim Programı’na katılan Fatiye Sokulgan, “Öğretmeniz haber verince, ‘ tamam’ dedik, hiç tereddüt etmedik. Bazı hareketlerimizin yanlış olduğunu, çocukları birbiriyle kıyaslamamak gerektiğini öğrendik. Bazen kızıyor, bağırıyorduk çocuklarımıza. Bunun yanlış olduğunu, çocuğu kötü etkilediğini öğrendik. Ben çocuğumu dinliyordum ama o kadar iyi değildi. Anne Eğitim Programı’na katıldıktan sonra biz de değiştik. Çocuklar eskiden ‘Anne bize kitap oku’ derlerdi. Ben nasılsa anlamıyorlar diye düşünürdüm. Ama eğitimlerde kitap okumamız gerektiğini, anneler okuduktan sonra çocukların ne anladıklarını anlatmaları gerektiğini öğrendik. Her toplantıda farklı farklı şeyler öğrendik. Her toplantının ayrı ayrı faydası oldu” diye konuşuyor.

Anne Eğitim Programı’na iki sene üst üste katılmasının nedenini, “Unuttuğum şeyler olabiliyor. Bilgileri pekiştirmek için tekrar gittim” şeklinde açıklayan Fatiye Sokulgan, öğrendiklerini genelde uyguladığını, çocuklarla ilgili zorlandığı konular için anaokulu öğretmeninden yardım istediğini belirtiyor. Anne Eğitim Programı’nda öğrendiklerini eşine ve kendileriyle birlikte yaşayan babaannelerine de anlattığını ifade eden Sokulgan, çocuk yetiştirirken eşiyle genelde uyumlu davranmaya çalıştıklarını söylüyor.