#BuMamaBenden

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliği ile yürüttüğü Yarını Kodlayanlar projesinde kodlama eğitimi alan çocuklar, sokak hayvanları mamasız kalmasın diye tweet’le çalışan bir mama kabı tasarladı. Artık Vodafone’un Zeytinburnu İstasyon Mağazası önünde boşaldıkça yeniden dolan bir mama kabı var.

Peki Bu Sistem Nasıl Çalışıyor?

• Çocuklarımız sokaktaki hayvanlara herkes yardım edebilsin diye kodla çalışan bir mama makinesi yaptı

• Twitter'dan #BuMamaBenden diyerek bu makineye komut veriyorsunuz.

• Eğer mama kabı boşsa kapak açılıyor ve kaba mama düşüyor. Mama kabı doluysa da boşalana kadar komut sırada bekliyor.

• Mama kabındaki mamaları kedilerimiz ve köpeklerimiz kıtır kıtır yiyor.

• Sıkça Sorulan Sorular

Kodla çalışan mama makinesi nedir?

Mama makinesi Türkiye Vodafone Vakfı tarafından Habitat işbirliğinde başlatılan Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında kodlama eğitimi alan çocuklar tarafından sokak hayvanlarını beslemek için tasarlanmıştır. #BuMamaBenden etiketli atılan tweet ile çalışacak şekilde kodlanan makine, Vodafone Zeytinburnu İstasyon Mağazası'na kurulmuştur.

Mama makineleri sokak hayvanlarının beslenmesi için uygun mudur?

Mama makineleri sokak hayvanlarının beslenmesine uygun boyutlarda veteriner onayıyla tasarlanmıştır.

Mama makineleri attığım her #BuMamaBenden etiketli tweet ile komutumu algılar mı?

Mama makineleri Twitter hesabınızdan #BuMamaBenden etiketi ile atılan her tweetde komutu algılar. Komutun makine tarafından algılanması için Twitter hesabınızın açık olması gerekmektedir.

Mama makinesi nasıl çalışır?

Mama makinesi #BuMamaBenden etiketli atılan tweet ile mama kabı boş ise kaba mama atacak şekilde kodlanmıştır. Tüm lokasyonlarda mama kabı dolu ise atılan tweet sıraya alınır. Mama kabı boş duruma gelen lokasyonda sıradaki tweet ile mama kaba atılır.

Mama makinelerinden mama vermek için ne yapmalıyız?

Kodla çalışan mama makinelerinden ile sokak hayvanlarına mama verebilmek için Twitter üzerinden #BuMamaBenden etiketi ile tweet atılması yeterlidir.

Mama makinelerinde mama kontrolü kim tarafından yapılır?

Mama makinelerinin kontrolü ilgili Vodafone ekipleri tarafından düzenli yapılmaktadır.

Mama makinelerinin gerçekten mama attığını nereden bileceğiz?

Mama makinesi bulunan Vodafone mağazalarını ziyaret ederek mama makinesi ve mamayı inceleyebilirsiniz.

Mama makineleri hangi lokasyonlarda bulunuyor?

Mama makineleri İridyum Vodafone Zeytinburnu Mağazası, Arden Aka Vodafone Beşiktaş Çarşı Mağazası, Ersin GSM Vodafone Göktürk Mağazası,Eminoğulları Vodafone Sarıyer Mağazası, Özatalar Vodafone Kadıköy Rıhtım Mağazası, AFT Teknoloji Vodafone Sultanbeyli Mağazası'nda bulunmaktadır.

Mama makinelerinin bulunduğu lokasyonlar hangi kriterlere göre seçilmiştir?

Lokasyonlar sokak hayvanlarının çoğunlukta olduğu ve insanların kurulmasını talep ettiği yerlere göre seçilmiştir.

Mama makinesini çalıştırmak ücretli midir?

Mama makinesini çalıştırmak ücretsizdir.

Mama makinesini satın alabilir miyim evime? Vodafone’un böyle bir hizmeti var mıdır?

Şu aşamada Vodafone'un mama makinesi satış hizmeti bulunmamaktadır.

Kaptaki mama durumunu nasıl kontrol edebilirim?

#BuMamaBenden hashtagi ile Twitter üzerinden atılan tweet ardından gelecek cevap ile tüm kaplardaki mama durumunu öğrenebilirsiniz.

#BuMamaBenden etiketi ile attığım tweet sonrası mama durumu hakkında bilgilendirme cevabı gelmedi. Sebebi nedir?

Twitter'da cevap limiti vardır. Cevap gelmemesi durumu bu limitten kaynaklanmaktadır. Mama, mama kabı boş olduğu takdirde kaba dökülmektedir. Kap dolu ise atılan tweet sıraya alınır. Mama kabı boş duruma geldiğinde sıradaki tweet ile mama kaba atılır.

Mama makinesi ne kadar mama verir?

Mama makinesi her mama atışında bir sokak hayvanını doyuracak kadar mama vermektedir. Mama makinesi her mama atışında mama kabına 200 gr mama atmaktadır.

Mama makinesi neden sadece Vodafone Zeytinburnu istasyon mağazasında yer alıyor? Neden her VF istasyonunda bulunmuyor?

Vodafone Zeytinburnu İstasyon Mağazası pilot bölge olarak seçilmiştir. Projenin gelişimi için çalışmalar devam etmektedir. Yeni kurulum yapılan mağazalar, Arden Aka Vodafone Beşiktaş Çarşı Mağazası, Ersin GSM Vodafone Göktürk Mağazası,Eminoğulları Vodafone Sarıyer Mağazası, Özatalar Vodafone Kadıköy Rıhtım Mağazası, AFT Teknoloji Vodafone Sultanbeyli Mağazası'dır.

Mama makinesinde kullanılan mama markası nedir? Neden bu mama markası kullanılmıştır?

My Food markalı mama kullanılmıştır. Mama markası veteriner tarafından önerilmiştir.

Mama makinesinde mama kontrolü hangi sıklıkta yapılır?

Mama makinesinde mama kontrolü her gün tüm lokasyonlarda ilgili ekipler tarafından yapılmaktadır.

Mama makinesinden verilen mama sokak hayvanları için uygun mudur?

Mama makinelerinden verilen mama veteriner önerisi ile seçilmiş olup, sokak hayvanları için uygundur

Mama makinesi hangi zaman aralıklarında ne zaman çalışır?

Mama makineleri 7/24 çalışır durumdadır

Mama makineleri ile sokak hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabilir miyiz?

Mama makineleri yalnızca mama ihtiyacı karşılamaya uygun tasarlanmıştır

Mama makinelerinin verdiği mama hayvanları doyurur mu?

Mama makinelerinden sağlanan mama bir sokak hayvanını doyuracak gıdalardan oluşmaktadır.

Mama makinelerine hangi aralıklarla mama tedariği sağlanır?

Mama makinelerine her gün ilgili Vodafone ekipleri tarafından mama tedariği sağlanmaktadır

Benim tweetimle gönderdiğim mama nereye, ne zaman döküldü?

#BuMamaBenden etiketi ile atılan her tweet karşılığında mama makinelerinin alt tarafında bulunan kaba, kap boş olduğu takdirde dökülmektedir.Mama kapları dolu ise atılan tweet sıraya alınır. Mama kabı boş duruma gelen lokasyonda sıradaki tweet ile mama kaba atılır.

Her komut verildiğinde makineler mama atar mı?

Mama makineleri attığınız her #BuMamaBenden etiketli komut tweetinizi algıladığında mama kabı boş ise kaba mama atar.Mama kabı dolu ise atılan tweet sıraya alınır. Mama kabı boş duruma gelen lokasyonda sıradaki tweet ile mama kaba atılır.

Kampanyaya katılmak için sadece tweet atmam yeterli midir?

Twitter üzerinden #BuMamaBenden etiketi ile tweet atmanız yeterlidir. Komutun mama makinesi tarafından algılanması için Twitter hesabınızın açık olması gerekmektedir.

Mama makineleri ile sokaktaki hangi hayvanları besleyebiliriz?

Kedi ve köpek türündeki sokak hayvanlar beslenebilir

Mama makinelerinden atılan mamalar türü tüm sokak hayvanları için uygun mudur?

Kedi ve köpek türündeki sokak hayvanları için uygundur.

Bu proje ne kadar sürecek?

Proje zamanlaması süresiz olarak planlanmıştır.

Twitter hesabım dışarıya kapalıysa attığım tweet ile mama kabından mama dökülmesini sağlayabilir miyim?

Mama makinelerinin #BuMamaBenden etiketi ile yapılan komutunuzu algılaması için Twitter hesabınızın herkese açık olması gerekmektedir.

Mama makinesi çocuklar tarafından nasıl yapıldı?

Türkiye Vodafone Vakfı tarafından Verdiğimiz kodlama eğitimlerinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklar için geliştirdiği “Scratch” programıyla çocuklarımız programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi hayal dünyalarını oluşturup kendi oyunlarını üretebiliyorlar. Eğitimlerde aldıkları bilgiler neticesinde, çocuklarımız sokak hayvanları için kod yazdılar, ve bu kod sayesinde bir tweetle Vodafone Zeytinburnu İstasyon Mağazasındaki mama kabının dolmasını sağlıyorlar.

Neden böyle bir proje yapılmıştır?

Yarını Kodlayanlar Projesinde eğitim alan çocuklarımız bu eğitimde öğrenmiş oldukları Scratch kodlama dilini sosyal sorunlara çözüm bulmak amacıyla kullanmıştır. Sokak hayvanlarının mamaya her an kolaylıkla erişebilmesi için mama makinası kodladılar. Ve böylelikle fiziksel olarak mama kabının başında olamasalar da, herkesin sokak hayvanlarını uzaktan besleyebileceği bir ürün geliştirmiş oldular.

Birlikte çalıştığınız bir dernek var mı?  Birlikte çalıştığınız sponsorlar var mı?

Yarını Kodlayanlar Projesi Habitat Derneği ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğinde Ağustos 2016'da hayata geçirilmiştir. "Yarını Kodlayanlar" projesiyle Türkiye'nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor.

Mama makinesinin amacı nedir?

Mama Projesi'nin amacı sokak hayvanlarının mesafelerden bağımsız olarak teknoloji desteğiyle aç kalmamalarını sağlamak.

Mama makinesi kim tarafından yapıldı?

Yarını Kodlayanlar Projesi'nde eğitim alan çocuklar tarafından yapılmıştır. Kayseri'de Serhat Seval, Sudenaz Kınık isimli öğrencilerimiz Yarını Kodlayanlar gönüllü eğitmenimiz Melih Tan mentorlüğünde Kayseri Çetin Şen Bilim Sanat Eğitim Merkezi'nde aldıkları kodlama eğitimleri sayesinde bu mama proje fikrini geliştirdiler.

Yarını kodlayanlar projesi nedir? Ne amaçla kurulmuştur?

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamak vizyonu doğrultusunda Habitat derneği ile işbirliği yaparak Yarını Kodlayanlar projesini 2016'da hayata geçirdi. Proje kapsamında 7-14 yaş arasındaki çocuklara Gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. 2016 yılından bu yana 30 ilde 12 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Projenin ilk yıl sonuçlarına göre, "Scratch ile kendi oyunumu yapabiliyorum" diyen çocuklarda %31'lik, "Bir yazılım problemini çözmek için daha zor ve uzun programlar yazabilirim" diyenlerde ise %35'lik artış görüldü. Projenin yeni döneminde 20 bin çocuğa daha kodlama eğitimi veriliyor Böylece Nisan 2019 sonuna kadar tüm Türkiye'de toplam 60 ilde 30 binin üzerinde çocuk kodlama ile tanışmış olacak.

Başka yerlere de mama makinesi yerleştirecek misiniz?

Desteğiniz için çok teşekkür ederiz. Yarını Kodlayan çocuklarımızla birlikte olabildiğince çok sokak hayvanına ulaşabilmek üzere bu projeyi başlattık. Diğer Vodafone mağazaları önüne de mama kabımızı en kısa sürede koyabilmek için çalışıyoruz. Gelişmeleri hesabımızdan sizlere duyurmaya devam edeceğiz.

Bu videodaki çocuk mu bu projeyi hayata geçirdi?

Bu projeyi Kayseri'de Yarını Kodlayanlar kodlama eğitimi alan çocuklarımız geliştirmiştir. Bu film de gerçek bir hikayeden yola çıkılarak hazırlanmıştır.
    Kapat

Geri Kapat