Yarını Kodlayanlar

Gigabit toplumunun mimarları olan çocuklarımızın dijital yetkinliklerini kodlama ile geliştiriyor, teknolojiyi tüketen değil, üreten nesiller yetiştiriyoruz.

23 Nisan’da Yarını Kodlayan Çocuklar, Twitter’da Yaşlılar İçin Buldukları Fikirleri Sundular.

“Yeni fikirler hayal etmekle başlar.” dedik ve Türkiye Vodafone Vakfı olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Yarını Kodlayan çocuklarımızın hayallerini gerçekleştirmelerine fırsat sağladık.

Yarını Kodlayan çocuklardan Azra’nın kodlayacağı #BeniBul projesi, en çok oy alan proje olarak yaşlıların kaybolmasını önleyecek.

Projeleri izlemek için tıklayın.

#BuMamaBenden

Yarını Kodlayanlar projesinde kodlama eğitimi alan çocuklar, sokak hayvanları mamasız kalmasın diye tweet’le çalışan bir mama kabı tasarladı. Artık 13 farklı lokasyonda boşaldıkça yeniden dolan mama kapları var.

Siz de #BuMamaBenden tweet’lerinizle bu harekete katılın.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

• Yeni fikirler hayal etmekle başlar.

Habitat işbirliğiyle başlattığımız Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında Ağustos 2016’dan beri Türkiye’nin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara yönelik kodlama eğitimi veriyoruz.

Hedefimiz “kendin yap” kültürünün temelini oluşturan dört ana değerini çocuklara aktarabilmek: Hayal et, tasarla, yap, paylaş. Bu sayede “sadece teknoloji tüketen” değil “teknoloji üreten” bir nesil yetiştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Eğitimlerimizle çocukların hayal güçlerini harekete geçiriyor ve hayal ettikleri düşünceleri tasarlayabilmelerine imkan sağlıyoruz. Eğitimlerde kullandığımız, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programıyla çocuklarımız programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi hayal dünyalarını oluşturup kendi oyunlarını üretebiliyorlar.

• Bugüne kadar 60 ilde 44.000 çocuk bizimle kodlama eğitimi aldı.

Yarını Kodlayanlar katılımcılarının %49’unu kız çocukları oluşturmakta. Eğitimlerimize şirket çalışanlarımızın çocuklarını da dahil ederek İstanbul ve Ankara’da 200 çalışanımızın çocuğunu kodlamayla tanıştırdık.

2017 Ağustos ayında BTK çalışanlarının çocuklarına da eğitim vererek bu kapsamda 60 çocuğun kodlama öğrenmesine yardımcı olduk.

Düzenlediğimiz 6 hackathon ile 750 çocuğa robotları deneyimleme fırsatı sunduk.

2017 Şubat ayından başlayarak ülkemizdeki Suriyeli çocukları da projemize dahil ettik ve Şanlıurfa, Kilis ve İstanbul’da 750’ye yakın mülteci çocuğumuza kodlama eğitimi verdik. Şanlıurfa’da 10’u Suriyeli olmak üzere 25 gönüllü eğitmenle gerçekleştirdiğimiz eğitimlere katılanların %62’sini kız öğrencilerden oluştu. 80 Suriyeli ve 45 Türk çocuğun katıldığı hackhaton gerçekleştirdik.

Eğitimlerimiz sırasında uyguladığımız ön test-son test sonuçlarına göre yazılımcı olmak istediğini belirten çocuk sayısının %23’ten %50 seviyesine yükseldiğini gördük.

Eğitimde fırsat eşitliğini yakalamak amacıyla, kodlama eğitimine ulaşmakta zorluk çeken sosyoekonomik anlamda dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara da bu fırsatı sunmak üzere bir eğitim tırıyla Anadolu turuna çıktık. Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırımız, 2018’de 6 bin kilometrenin üzerinde yol kat ederek 13 ilde 3.700 çocuğa ulaştı.

2008 yılında Vodafone ile Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak projemiz ile başlayan ortaklığımız, bugün Yarını Kodlayanlar projemizle devam ediyor. Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projesi’nde 81 ilde projenin tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlayan Bilişim Elçilerimiz ile 4 yılda 1.000.809’dan fazla kişiye online ortamda temel bilgisayar kullanma eğitimlerimizi ulaştırdık. Bu ortaklığımızı 2012 yılında girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayarak kurduğumuz Uluslararası Girişimcilik Merkezi ile devam ettirdik. Bu program içerisinde girişimcilik ekosistem buluşmaları yaparak girişimcilik konusundaki doğru algının oluşmasını sağladık. Bugün de Habitat Derneği olarak Türkiye Vodafone Vakfı ile bir araya gelerek “Yarını Kodlayanlar” projesini geliştirdik. Bu projemizin içerik çalışmalarını da, Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projemizin Bilişim Elçileri ekibinde de yer alan arkadaşların oluşturmuş olması bizi ayrıca gururlandırmaktadır. Gönüllü gençlerin bir araya gelmesini ve kariyer hedeflerine yönelik katkı sağlamış olan bu projeler aynı zamanda doğru ve sürdürülebilir ortaklıkların da göstergesidir.
Sezai Hazır
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı