Yarını Kodlayanlar

Gigabit toplumunun mimarları olan çocuklarımızın dijital yetkinliklerini kodlama ile geliştiriyor, teknolojiyi tüketen değil, üreten nesiller yetiştiriyoruz.

• Yeni fikirler hayal etmekle başlar.

Habitat işbirliğiyle başlattığımız Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında Ağustos 2016’dan beri Türkiye’nin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara yönelik kodlama eğitimi veriyoruz.

Hedefimiz “kendin yap” kültürünün temelini oluşturan dört ana değerini çocuklara aktarabilmek: Hayal et, tasarla, yap, paylaş. Bu sayede “sadece teknoloji tüketen” değil “teknoloji üreten” bir nesil yetiştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Eğitimlerimizle çocukların hayal güçlerini harekete geçiriyor ve hayal ettikleri düşünceleri tasarlayabilmelerine imkan sağlıyoruz. Eğitimlerde kullandığımız, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programıyla çocuklarımız programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi hayal dünyalarını oluşturup kendi oyunlarını üretebiliyorlar.

• Bugüne kadar 30 ilde 12.130 çocuk bizimle kodlama eğitimi aldı.

Yarını Kodlayanlar katılımcılarının %49’unu kız çocukları oluşturmakta. Eğitimlerimize şirket çalışanlarımızın çocuklarını da dahil ederek İstanbul ve Ankara’da 200 çalışanımızın çocuğunu kodlamayla tanıştırdık. 2017 Ağustos ayında BTK çalışanlarının çocuklarına da eğitim vererek bu kapsamda 60 çocuğun kodlama öğrenmesine yardımcı olduk. 2018 yılında da eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Düzenlediğimiz 6 hackathon ile 750 çocuğa robotları deneyimleme fırsatı sunduk. 2017 Şubat ayından başlayarak ülkemizdeki Suriyeli çocukları da projemize dahil ettik ve Şanlıurfa, Kilis ve İstanbul’da 750’ye yakın mülteci çocuğumuza kodlama eğitimi verdik. Şanlıurfa’da 10’u Suriyeli olmak üzere 25 gönüllü eğitmenle gerçekleştirdiğimiz eğitimlere katılanların %62’sini kız öğrencilerden oluştu. 80 Suriyeli ve 45 Türk çocuğun katıldığı hackhaton gerçekleştirdik. Eğitimlerimiz sırasında uyguladığımız ön test-son test sonuçlarına göre yazılımcı olmak istediğini belirten çocuk sayısının %23’ten %50 seviyesine yükseldiğini gördük.

Yarını Kodlayanlar
Yarını Kodlayanlar eğitimleri ile bilgisayarlara bakış açım değişti, işlerin bir kodla yapıldığını öğrendim. 🙂
Ekin Duran
Katılımcı / 10 Yaşında / İzmir