Paydaş görüşleri

Ahmet Sungur

Katılımcı / 11 Yaşında / Kayseri

Yarını Kodlayanlar | Oyunların arka planını da öğreniyorum. Benim söyleyeceğim şu: İnsanın sonu gelir ama yazılımın sonu asla gelmez.

Aydın Kolat

TBV / Ankara Temsilcisi

Girişimcilikte Önce Kadın | Türkiye Bilişim Vakfı olarak vizyonumuz “Bilgi toplumuna dönüşmüş bir Türkiye”, misyonumuz da “Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecini hızlandırmak”tır. Ülke olarak bu dönüşümü sağlıklı biçimde gerçekleştirebilmemiz için; eğitimden kadın istihdamının artırılmasına kadar her alanda TBV olarak etkin çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalardan biri olan Girişimcilikte Önce Kadın projesinde paydaş olarak bulunmaktan gurur duyuyoruz. Böyle bir projede yer almanın en keyifli yanı kadınlarımızın güncel teknolojiyi kullanarak, üreterek ve satarak aile bütçesine katkı sağlar duruma gelmelerini takip etmek oldu. TBV olarak projeye katılan tüm kadınları özgüvenlerinden dolayı tebrik ediyor, girişimcilik yolunda başarılarının devamını diliyoruz.

Ayşe Şahinkaya

Melikgazi Şehit Hüseyin Danacı HEM / Kayseri / Halk Oylaması Birincisi

Girişimcilikte Önce Kadın | Çalışmayı ve öğrenmeyi çok seven biriyim. Girişimcilikte Önce Kadın projesi ile çevremi nasıl genişletebileceğimi ve çalışarak neler başarabileceğimi gördüm. Bu konudaki en büyük etken projede almış olduğum bilişim teknolojileri dersleriydi. Yarışmada, halk oylaması boyunca teknolojiyi kullanarak elimden geldiğince daha fazla kitleye ulaşmaya çalıştım ve sosyal medya aracılığıyla ne kadar çok insana ulaşabileceğimi gördüm.

Berk Sürücü

İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi / Gönüllü Eğitmen

Yarını Kodlayanlar | 18 yaşında lise son sınıf öğrencisiyim. Ben de yazılıma erken yaşlarda başladım ve bazı temel yazılım dillerini öğrendim. Yarını Kodlayanlar projesini görünce kendimi geliştirmek ve daha küçük yaştaki çocuklara kodlama öğretebilme heyecanlanıyla projeye dahil oldum. Öğrenci olarak sürekli öğretmenlerimizden ders alıyoruz zaten. Fakat yeni bir kavram var artık “öğretirken öğrenmek” bu kavramla bildiklerimi başkalarına öğretebilmek bana büyük bir mutluluk veriyor. Kendi bildiğimi; farklı insanlara, farklı yaş gruplarına, farklı kanallar aracılığı ile iletebilmek ve bunu yaparken kodlamayı kullanmak benim de kendimi geliştirmemi sağlıyor.

Eftal Seçkin

Katılımcı / 11 Yaşında / Samsun

Yarını Kodlayanlar | Yarını Kodlayanlar projesi ile kodlamadaki düzen sayesinde okuldaki derslerde daha rahatım. Kodlamadaki düzen, gerçek hayattaki düzenle de çok örtüşüyor.

Ekin Duran

Katılımcı / 10 Yaşında / İzmir

Yarını Kodlayanlar | Yarını Kodlayanlar eğitimleri ile bilgisayarlara bakış açım değişti, işlerin bir kodla yapıldığını öğrendim. 🙂

Enhar Doğan

Pamukkale HEM / Denizli / Girişimcilik Yarışması Birincisi

Girişimcilikte Önce Kadın | Girişimcilikte Önce Kadın sayesinde, üniversiteden sonra hiçbir işte çalışmayıp çocuklarıma adadığım hayatımda ilk defa kendi başıma bir gelir elde ettim. Hiç aklıma gelmeyecek şehirlerden sipariş almaya başladım ve artık tüm Türkiye’ye satış yapar hale geldim. En önemlisi de artık ürünlerimi yaparken yalnız hissetmiyorum ve can suyu sermayemle hayallerime bir adım daha yaklaştığımı biliyorum.

Ercan Tutal

Alternatif Yaşam Derneği / Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı

Düşler Akademisi | Engellenmiş bireylerin yeteneklerini, yapabilirliklerini açığa çıkaran Düşler Akademisi; tüketim ekonomisinin, bireyleri de tüketen canavarına karşı şirket çalışanlarının en kaliteli, en keyifli ve en gönülden paylaşımlarını koymalarını da sağlayarak yeni bir dönemin öncüsü ve vitrini oldu. Kar amacı gütmeyen sosyal işletme modelinin en iyi örneklerinden biri olarak Düşler Mutfağı… Kapsayıcılık, eşit fırsatlar ve engelli istihdamında en görünür, mesajı en güçlü örneklerden biri olarak Social Inclusion Band… Mandal montajı, boncuk dizme ve galoş yapmaya indirgenmiş bir istihdam çıkmazına inat üst düzey eğitimler veren görmeyen, işitmeyen, tekerlekli sandalye kullanan eğitmenleri olan, engelli diye dışlanan bireylerin sanatçı bir kimlikle yeniden yaşama katılmalarını sağlayan bir Düşler Akademisi… 10 yıllık bir serüven… Dile kolay geliyor ama 365 gün çarpı 10 yıl, yepyeni bir yaşam modeli için özel sektörün ve bir sivil toplum örgütünün tarihe not düştüğü zorlu ve bir o kadar gururlu bir sosyal değişim yolculuğu… Evet, engelsiz ve eşit bir yaşam ütopya değil, biliyoruz artık. Fazlasıyla mümkün! Birlikte yola çıktığımız herkese selam olsun…

Fatma Gündoğdu

Olgunlaşma Enstitüsü, Trabzon / Danışman Öğretmen

Girişimcilikte Önce Kadın | Beceri kurslarında 22 yıldır kadınlarla birlikte çalışıyorum. Sürekli üretiyor ama yaptığımız işleri satıp kazanç elde edemiyorduk. Bizler için pazar bulmak, satış yapmak çok zordu ve bu durum beni çok üzüyordu. Her zaman öğrencilerime nasıl bir pazar yaratabilirim düşüncesindeydim. Girişimcilikte Önce Kadın projesi bu anlamda hayallerimi gerçekleştiren bir proje oldu çünkü çok sevdiğim öğrencilerime satış imkânı yaratarak ürünlerinin geniş kitlelere ulaşmasını sağladılar.

Halil Elmas

HEM Müdürü / Pamukkale

Girişimcilikte Önce Kadın | Proje öncesinde "her şey inanmakla başlar" dedik ve kadınlarımıza bu projeye sadece el emeği göz nuru ürünlerin sergilenmesi olarak değil, girişimciliğe dönüştürülecek bir fırsat olarak da bakılması gerektiğini anlattık. Kursiyerlerimizin girişimcilik yoluyla aile ekonomilerine katkı sağlamalarını ve işini kuran, hatta istihdam yaratarak güçlü kadınlar olmalarını hedefledik. Bugün geldiğimiz noktada, kursiyerlerimizin girişimcilik potansiyeline inanmakla ne kadar doğru bir adım attığımızı görüyor ve onların başarılarına şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Hatice Çelik

Ortahisar HEM / Trabzon / Türkiye Vodafone Vakfı Özel Ödülü

Girişimcilikte Önce Kadın | Daha önce hiç kimseden takdir görmemiştim. Yapamayacağımı ve başaramayacağımı söyleyenler çoktu. Fakat Girişimcilikte Önce Kadın projesi aracılığıyla aldığım kurslar özgüvenimi yerine getirdi. Daha önce bilmediğim internet bankacılığını kullanmaya başladım ve artık başarmak için önümde hiçbir engel olmadığını düşünüyorum.

Mizgin Askar

Yarını Kodlayanlar Projesi Gönüllü Eğitmen / Mardin

Yarını Kodlayanlar | Çocukken parçaları alır, kendimce robot yaptığımı sanırdım. Bizim zamanımızda popüler bir çizgi film vardı; Beyblade diye. Kendi Beyblade’imi yapmıştım. Ama annem eşyalarımın arasına sakladığım parçaları ve kabloları görünce gereksiz bir şey sanmış, çöpe atmış. O kadar uğraşmıştım ki çok üzülmüştüm. Ben üreten biri olmayı seviyorum ve gönüllü öğretmenlik yapıyorum.

Murat Çelik

Veli / İzmir

Yarını Kodlayanlar | Yarını Kodlayanlar projesinde gerçekten de geleceği kuracak olanlar, geleceği kodlayacak olanlar var. Benim oğlumda onların arasında olduğu için çok mutluyum.

Sedat Abdülhakimoğulları

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü / Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı

Girişimcilikte Önce Kadın | Gelişmiş ve hedeflerini yüksekte tutan ülkelerde, en başta kadınlar üretimin içinde yer almaktadır. Bizler kadınların ruhuyla, kabiliyetleriyle hayatın bizzat içinde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki eksiklerimizi de projelerle telafi etmeye çalışıyoruz. Girişimcilikte Önce Kadın Projesi bu konuda paydaşı olduğumuz önemli projelerden bir tanesidir. Kadınlarımız proje sayesinde hem üretim yapmakta hem de internet üzerinden ürünlerini satarak ekonomiye katkı sağlamaktadır. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü Projede girişimci olmak isteyen kadınları Türkiye’ye kazandırmaktan büyük heyecan duymaktayız.

Sevda Baysal

Düşler Akademisi Gönüllüsü

Düşler Akademisi | Düşler Akademisinde sevgi dili vardır, bozan çok mutlu olamaz düşler diyarında. Tanıyıp tanımadığın herkes seni sever, sana gülümser, yoldaş olur. Düşbazların tek derdi birbirini mutlu etmektir, paylaşırlar sahip olduklarını. Yemeklerini, odalarını, çadırlarını, tuvaletlerini, t-shirtlerini, bilgilerini, zamanlarını, sevgilerini… Yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, ırk, din, ekonomik sınıf etiketleri kapıda bırakılır, herkes ‘gönüllü’ t-shirt’ünü giyer, başlar patates soğan doğramaya. 6 Günlüğüne düş diyarına gelen genç kıza belki de ilk defa tanıdığı tanımadığı herkes sabah uyandığında gülümseyerek "günaydın" der. Birileri para karşılığı olmadan onun için kahvaltı hazırlar, beraber yenilmesi için meyve sebzeleri yetiştirir, büyütür, tuvaletleri duşları yıkar, ona bildiği her ne ise aşkla mutlulukla öğretir.